Kirgistan

Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vriendin Kirgistan bezocht om een documentaire te maken. Het was een groot avontuur en een nieuwe verrijking voor ons leven. Naast de documentaire heb ik een magazine gemaakt over onze reis door Kirgistan.

Magazine Kirgistan
Het is aan te raden om het magazine via onderstaande link te downloaden voor de beste kwaliteit.
Kirgistan – Lorenzo de Bever

Verantwoording magazine
Deze productie is tot stand gekomen omdat ik mezelf graag wil verbreden op het gebied van Photoshop en In-Design. Tegenwoordig moet een journalist allround zijn en in staat zijn om eigenlijk alles zelf te kunnen. Met deze productie wil ik de competentie Researchen, Publieksgerichtheid en Produceren aantonen. 

Researchen
Dit magazine heb ik gemaakt nadat ik mijn reis door Kirgistan heb afgerond. Op reis ben ik dus op onderzoek uit gegaan om de highlights te bezoeken en overige culturele zaken waar te nemen. Het magazine is deels informatief, omdat er op internet vrij weinig is te vinden over Kirgistan. Dat geluid hoor ik ook van andere backpackers. De foto’s vond men geweldig, maar ze zochten naar meer achtergrondinformatie over het land. Het land eindigt op –stan en dat schrikt mensen vaak af. Door de praktijkervaring in Kirigistan heb ik dit magazine kunnen maken.

Publieksgerichtheid
Het publiek die dit magazine moet gaan lezen zijn natuurlijk reisliefhebbers/backpackers. Op Facebook is er een pagina genaamd Aziëbackpackers. Toen ik vragen stelde over het land kwam er erg weinig reactie op. Ook op internet kon ik weinig vinden over de reismogelijkheden in het land. Op de pagina waren een aantal mensen erg benieuwd naar onze reis. Daarom heb ik een magazine gemaakt, zodat iedereen in die interesse heeft in Kirgistan het magazine kan gebruiken als een informatieve hulplijn.

Produceren
Het moeilijkste aan het produceren van een eigen magazine is de opmaak. Het heeft een aantal uur geduurd voordat ik de juiste foto, kleur en lettertype had gevonden voor de cover. Ik moest doelgericht selecteren welke foto’s ik wilde gebruiken. Ook had ik een aantal interviews afgenomen met andere backpackers in Kirgistan. De mooiste interviews heb ik geselecteerd voor het interview. De pagina-indeling vond ik ook lastig. Het is de bedoeling dat je alles wel goed moet ordenen. Uiteindelijk ben ik trots op het resultaat en kan ik zeggen dat ik zelf een magazine in elkaar kan zetten. Dit is wederom een pluspunt bij een nieuwe werkgever.

Video Kirgistan

Hierbij de link naar de video over Kirgistan. Graag wil ik benadrukken dat ik deze video ter verbreding heb ingeleverd. Ik heb weinig ervaring met het maken van documentaires. Daar ligt voor mij nog een uitdaging om mezelf verder in te ontwikkelen. Het toont aan dat ik bezig ben om mezelf nog meer kwaliteiten aan te leren op het gebied van video. In het journalistieke werkveld van tegenwoordig is het editen belangrijk geworden.

Verantwoording video
Aan de hand van deze documentaire wil ik de competentie Produceren, Researchen en Vernieuwen aantonen.

Voordat ik mijn verantwoording uitleg wil ik even zeggen dat ik weinig tot geen ervaring heb met het maken van video’s. Deze documentaire heb ik gemaakt om mezelf te verbreden op het gebied van video. Met deze video wil ik duidelijk maken dat ik multifunctioneel kan zijn en dat ik open sta voor verbreding.

Produceren

Samen met mijn vriendin ben ik afgereisd naar Kirgistan. Ik heb enorm veel beelden geschoten in zeventien dagen tijd. Na de eerste ruwe edit was de documentaire negentig minuten lang. Dat is veel te lang en daarom moest ik selecteren wat relevant is en wat de hoofdvraag beantwoordt. Na grondig uit te hebben gezocht wat bruikbaar is voor mijn documentaire eindigde de video op ruim 27 minuten. Door de selectie van beelden toon ik aan dat ik kan schrappen, ordenen, selecteren en verwerken. Ik vond het ook erg leuk om deze documentaire te maken. Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden en besloten om mezelf nog meer te gaan verdiepen in het editen van video’s.

Researchen

Voorafgaand zo’n grote reis is het verstandig om een draaiboek te maken. Samen met mijn vriendin heb ik een route uitgestippeld van alle highlights die wij wilden zien en in de productie wilden verwerken. Bepaalde interviews stonden al gepland, maar het was ook noodzakelijk om soepel om te gaan met situaties. Op die manier heb ik op verschillende plekken met relevante bronnen gesproken. Naast het maken van een draaiboek was het ook noodzakelijk om research te doen naar de reismogelijkheden binnen Kirgistan. Het vastleggen van hostels en bezienswaardigheden vergde een strakke tijdsindeling. Het doel van onze reis was om terug te komen met een mooie productie die aansluit op de doelgroep backpackers. In mijn ogen is dat geslaagd.

Vernieuwen

De competentie Vernieuwen toon ik aan middels de dronebeelden. Niet elke journalist kan een drone besturen. Daar komt bij dat ik veel heb geoefend in Nederland om deze nieuwe journalistieke techniek toe te passen in mijn documentaire. Met de aanschaf van een drone wil ik aantonen dat ik mee wil gaan in de nieuwe technologische wereld in de journalistiek. Tegenwoordig moeten journalisten niet alleen kunnen schrijven, want veelzijdigheid is zeer belangrijk en daarmee kan je jezelf onderscheiden van de rest.